Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ Ε.Κ.Κ.Α






 
Η μυστική οργάνωσις των Αθηνών Ε.Κ.Κ.Α (Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωσις) ήτο άγνωστος εις την περιοχή δράσεως του 5/42 Σ.Ε εις την Ρούμελην, ουδεμίαν δε διοικητικήν σχέσην είχε με τας Ε.Α.Ο και Ε.Ο.Ε του 5/42.
Αύτη είχε κοινωνικούς και πολιτικούς σκοπούς και επιδιώξεις, αι οποίαι ήσαν αντίθετοι προς τον καθορισθέντα ευθύς εξ αρχής σκοπόν υπο των πρωτεργατών του κινήματος εθνικής αντιστάσεως της Ρούμελης, ο οποίος ήτο καθαρώς Εθνικός και Απελευθερωτικός.

Οι πρωτεργάται του εν λόγω κινήματος ήσαν νέοι Αξκοι μόνιμοι ή έφεδροι, χωρίς πολιτικούς σκοπούς και φιλοδοξίες, οι οποίοι έταξαν ως μοναδικόν των σκοπόν και πόθον την απελευθέρωσις της σκλαβωμένης πατρίδος των, όπως έπραξαν οι πρόγονοί των το 1821.

Ο σκοπός ούτος είχε τεθή υπ΄όψιν του Συντ/ρχου Ψαρρού απο της 3μελούς επιτροπής αγώνος Φωκίδος κατά την πρώτην επαφήν των (Μάϊος 1942) ως βασικός όρος συνεργασίας, ο δε Ψαρρός συνεφώνησε πλήρως επ αυτού και ετήρησε την υπόσχεσίν του με θρησκευτική ευλάβειαν.

Ο Συντ/ρχης Ψαρρός εις την περιοχήν δράσεως του 5/42 Σ.Ε παρουσιάζετο πάντοτε ως Διοικητής τούτου, ουδέποτε δε ανέφερεν ούτος ότι ο ήτο αρχηγός της Ε.Κ.Κ.Α πραγμα το οποίον δε εγνώριζον και αυτοί ακόμη οι αρχηγοί των Ε.Α.Ο του 5/42.
Ο Ψαρρός μετά την ορκομοσίαν των Αξκων και ανταρτών του 5/42 Σ.Ε, εις Γκιώναν (20 Απριλίου 1943) ετόνισε σαφώς ότι μοναδική αποστολή του Συντάγματος ήτο η Απελευθέρωσις της πατρίδος και ότι ούτοι ουδεμίαν δέσμευσιν πολιτικής, κοινωνικής ή πολιτιακής φύσεως ανελάμβανον έναντι της οργανώσεως Ε.Κ.Κ.Α. Τούτο ετονίσθη επανειλημμένος υπό του Συντ/ρχου εις τας συσκέψεις των Αξκων του 5/42 Σ.Ε και ανεγράφη εις την Ημερήσιαν Διαταγήν του Συν/τος.
 Εξ άλλου η σύνθεσις και οργάνωσις του 5/42 ήτο καθαρώς Εθνικής μορφής και περιελάμβανεν άτομα διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων ανήκοντα εις όλα τα στρώματα του λαού και δεν συνέφερεν ο καθαρώς εθνικός αγών τούτου να πολιτικοποιηθή εις βάρος της Εθνικής Ενότητος κατά την διάρκειαν του αγώνος και προ της απελευθερώσεως της Ελλάδος.

Δυστυχώς όμως, παρά την αρχικήν αυτήν συμφωνίαν,με την πάροδον του χρόνου η Ε.Κ.Κ.Α προσεπάθησεν δια της αποστολής περιοδικώς διαφόρων πολιτικών ή μη προσώπων εις την περιοχήν Φωκίδος, να μυήση ορισμένα άτομα εις τους πολιτικούς και κοινωνικούς σκοπούς, δηλ. να πολιτικοποιήση τον Εθνικόν και ακομμάτιστον αγώνα του 5/42 όπως π.χ άφιξης και παραμονή εις Άμφισσαν του Συν/ρχου Μπακιρτζή, ο οποίος ήτο γνωστός προπολεμικώς ως ο κόκκινος Συν/ρχης , του ιατρού Κωστοπούλου, τοτ Ταγμ/ρχου Φαρμάκη κ.α.

Η στάσις των εν λόγω προσώπων, η αμφιρρέπουσα εξ άλλου και ερωτοτροπούσα προς το ΕΑΜ πολιτική του Αντ/ρχου Λαγουράνη Κ, Υποδιοικητού του 5/42, και τέλος η εκπληκτικήν δια την εποχήν εκείνη Διακοίνωσις του Αντ/ρχου Μηχ/κού Βλάχου Σπ., αντιπροσώπου της ΕΚΚΑ εις το κοινόν στρατηγείον(Καρπενήσιον), δια της οποίας ούτος κατεδίκασε την στάσιν του ΕΔΕΣ κατά την έναρξην του μεταξύ ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ εμφυλίου πολέμου (10/10/1943), εδημιούργησαν εις τους Αξκούς, αντάρτας και οπαδούς του 5/42 μεγάλην δυσαρέσκειαν και δυσπιστίαν προς την ΕΚΚΑ.

Η ΕΚΚΑ περιόρισεν την πολιτικήν της δράσιν εις τας Αθήνας και εις υψηλα κλιμάκιαν. Αύτη προσέφερεν περιορισμένην υλική συνδρομήν εις τα μαχώμενα τμήματα των ΕΑΟ του 5/42 κατά την περίοδον της δράσεως τούτων, ουδεμίαν δε τοιαύτην εις τους καταφυγόντας εις Αθήνας μετά την διάλυσιν του Συν/τος Αξκούς και αντάρτας τούτου. 
Αρκεί να τονισθή ότι ουδεμίαν μέριμναν ή ενδιαφέρον επέδειξεν αύτη μετά την διάλυσιν του 5/42 δια τους συλληφθέντας, κατόπιν προδωσίας, υπό των γερμανών Αξκούς και αντάρτας τούτου( Λοχαγοί Δεδούσης, Καϊμάρας κ.ά), οι οποίοι ενεκλείσθησαν επι 5μηνον εις τας φυλακάς Αβέρωφ και το στρατόπεδον Χαϊδαρίου και οι οποίοι διεφυγον την εκτέλεσιν λόγω εσπευμένης αποχωρήσεως των γερμανικών στρατευμάτων εξ Αθηνών (1944).

Μετά την Απελευθέρωσιν επληροφορήθημεν ότι μέλη της Οργανώσεως ΕΚΚΑ ήσαν ο πολιτικός Καρτάλης Γ., οι Καψαλόπουλος Απ. και Κατάβολος Δ., οι Συν/ρχαι Καραχρήστος και Γεωργαντάς, Μανωλέσσος, υπάλληλος του Γ' Λ. Κράτους κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΔΙΑΛΥΣΙΣ ΤΟΥ 5/42 ΣΦΑΓΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΨΑΡΡΟΥ

1.     ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ (29/2/44) Ό μεταξύ ΕΔΕΣ καί ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κηρυχθείς τόν Όκτώμβριον 1943 εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται μέ ε...