Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ 5/42 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΥΖΩΝΩΝ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1943

Ο ενθουσιασμός των κατοίκων όταν έμαθαν την άφιξη των Άγγλων, ήταν μεγάλος, η δε προθυμία κατατάξεως εις τας ομάδας του Ψαρρού, παρά την προπαγάνδα του ΕΑΜ, μεγάλη. Πολλοί αντάρτες του ΕΑΜ θέλησαν να προσχωρήσουν στας ομάδας του Ψαρρού, αλλά δεν εγένεντο δεκτοί προς αποφυγή προστριβών. Εξωπλίσθησαν και συνεκροτήθησαν αρχικώς 5 Λόχοι Ανταρτών ως ακολούθως:
1 Λόχος υπό τον Λοχαγό Κούτρα,
1 λόχος υπό τον Υπολοχαγό Καϊμάρα,
1 Λόχος υπό τον Υπολοχαγό Ντούρο,
1 Λόχος υπό τον Υπολοχαγό Καραδήμα και
1 Λόχος υπό τους Ανδ.Μήταλα και Παπαριστείδη.
Οι Λόχοι αυτοί απετέλεσαν Σύνταγμα του οποίου Διοικητής ήταν ο Συντ/ρχης Ψαρρός, Υποδιοικητής ο Ταγ/ρχης Λαγγουράνης Κ., εξ Αμφίσσης.
Την 20 Απριλίου στην τοποθεσία Λυκοχορός Βουνιχώρας εστήθη η κυανόλευκος και έγινε η επίσημη τελετή της Ορκομωσίας παρουσία των Άγγλων και πλήθους οπαδών της Οργανώσεως οι οποίοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν την συγκινητική αυτή τελετή.
Η 20η Απριλίου 1943 θα μείνη αλησμόνητος, σε όσους την έζησαν εκεί ψηλά εις τας ελευθέρας κορυφάς της Γκιώνας, αλλά και ιστορική διότι υπήρξε η αφετηρία ενός εθνικού αγώνος προς απελευθέρωση και διάσωση της Ελληνικής φυλής.
Ο απλός εκείνος όρκος απαγγελόμενος από τον παπά ενός γειτονικού χωριού και επαναλαμβανώμενος με πίστη και ενθουσιασμό από τους Αξκους και Αντάρτες, έλεγε τα εξης:
ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΛΑΤΤΩ ΠΙΣΤΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΩ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΡΑΝΙΔΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΟΥ
ΝΑ ΘΕΩΡΩ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΡΕΧΩ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΗΚΗ
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ
Ο Συντ/ρχης Ψαρρός μετά την ορκομωσία προσεφώνησε τους Αξκους και αντάρτες με συγκινητικά λόγια τονίσας ότι αποκλειστικός σκοπός του Συντάγματος ήτο, η απελευθέρωση της πατρίδος και ότι Αξκοι και Αντάρτες ουδεμία υποχρέωση πολιτικής, πολιτειακής , ή κοινωνικής φύσεως , ανελάμβανον έναντι της οργανώσεως Ε.Κ.Κ.Α. Τούτο εγράφη και εις την Ημερησία Διαταγή του Συντάγματος.
Τότε η οργάνωση ΕΑΣ μετωνομάσθη εις 5/42 Συντ. Ευζώνων. Πράγματι εις το συγκροτηθέν Συνταγμα εδόθη,τιμής ένεκεν το όνομα του συντάγματος της περιοχής "5/42 Συντ.Ευζ.", το οποίο διεκρίθη τόσο εις την Μικρά Ασία, όσο και κατά την Εποποιία της Αλβανίας.
Το Σύνταγμα τούτο των ανταρτών του Ψαρρού επέπρωτο να συνεχίσει την ένδοξον ιστορία του παλαιού τοιουτου εναντίoν των κατακτητών και να σβήσει στο τέλος μέσα σε ποταμούς αίματος εξ αιτίας της εξτρεμιστικής ηγεσίας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

To EAM-ΕΛΑΣ εθορυβήθη και άρχισε να κατασκοπεύει και να συκοφαντεί το Σύνταγμα. Και δικαιολογημένα,διότι η δημιουργία ενός Στρατιωτικού τμήματος αρτίως οργανωμένο, διοικουμένου υπό εμπείρων και μαχητικών στελεχών του Ελληνικού Στρατού και αποτελουμένου από εθνικόφρονας μαχητάς και όχι κομμουνιστικού, αποτελούσε σοβαρό κώλημα στα καταχθόνια σχέδια του ΚΚΕ.
Επεσκέφθησαν διαδοχικά το Σύνταγμα από 21-25 Απριλίου στη θέση Λυκοχορός Βουνιχώρας αρκετοί βαθμοφόροι του ΕΛΑΣ, ως ο Διαμαντής πολιτικός καθοδηγητής του τάγματος Παρνασσίδος του ΕΛΑΣ, ο Νικηφόρος -καπετάνιος του ίδιου τάγματος, Συντ/ρχης Ζούλας- Δντης του 34ου Συντ. του ΕΛΑΣ και άλλοι.
Το Σύνταγμα υπήχθη υπό τας διαταγάς του Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής. Το ΕΑΜ προσεποιείτο κατ' αρχάς ότι ευνοεί την ανάπτυξη του Συντάγματος και κάλεσε τον Ψαρρό εις Παρνασσό( χωριό Αγόριαννη) για να υπογράψη δήθεν συμφωνητικόν συνεργασίας ΕΑΜ-5/42 Σ.Ε.-Στρατηγείου Μ. Ανατολής.
Ο Συντ/ρχης Ψαρρός φύσει ειλικρινής και αγνός απο χαρακτήρος έχων όλη την καλή διάθεση συνεγασίας καίτοι ώφειλε να είναι περισσότερο δύσπιστος προς το ΕΑΜ, αφού παρέλαβε μικρή δύναμη και τον άγγλο σύνδεσμό του Τζεφ, μετέβη εις το παραπάνω χωριό μετά πορείας 15 ωρών. Εκεί καμμία εργασία δεν έγινε αλλά απλώς ήθελαν να τον βολιδοσκοπήσουν κα να εξακριβώσουν το πολιτικό πρόγραμμα και τις επιδιώξεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΔΙΑΛΥΣΙΣ ΤΟΥ 5/42 ΣΦΑΓΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΨΑΡΡΟΥ

1.     ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ (29/2/44) Ό μεταξύ ΕΔΕΣ καί ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κηρυχθείς τόν Όκτώμβριον 1943 εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται μέ ε...