Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

ΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΟΥ 5/42 Σ.Ε ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ


ΥΠΟ ΕΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΤΟΥ 5/42 Σ.Ε.
Ισχυρότατος και ανίατος ψυχικός πόνος με διεπέρασεν ακαριαίως, όταν ευρισκόμενος στην κεντρική πλατείαν του Αργυροκάστρου στην Αλβανία, διαπίστωσα ότι ο "Εμβέρ-Χότζα", για να συνενώσει τους λαούς της Αλβανίας υπό την ενιαίαν κομμουνιστική συναίνεση, έστεισε πρωτομάς ανωνύμων ηρώων διακριθέντων εις ανυπάρκτους αγώνας της χώρας του κατά των φασιστών.
Η ανωνυμία των ηρώων αυτών θα υφίσταται εφ' όσον αι προτομές εξακολουθούν υπάρχουσες, αγώνες όμως των Αλβανών κατά των φασιστών δεν υπήρξαν, διότι από 7-4-1939 που ο στρατός της φασιστικής τότε Ιταλίας εισέβαλεν στην Αλβανία, μέχρι 5-9-1943 οπότε και διελύθη οριστικώς ο Αλβανικός στρατός ήταν ένας δορυφορικός στρατός του ιταλικού φασιστικού τοιούτου( που πολέμησε και εναντίων μας το 1949-'41), ήτο δε ανθρωπίνως αδύνατον να δημιουργηθεί αντάρτικος αλβανικός στρατός μέσα σε ένα χρόνο (από 5-9-43 έως τον επόμενον σεπτέμβριον του 1944 που έφυγαν και οι Γερμανοί) και μάλιστα αξιόμαχος, ώστε ν' ανδραγαθήσει κατά των Γερμανών.

Ο πόνος μου αυτός έγινε πιό μεγάλος διότι ησθάνθην ότι χιλιάδες συμπολεμιστών μου του έπους 1940-'41, πού έπεσαν τότε εις τα γύρω βουνά έστρεψαν πάνω μου με παράπονο τα βλέμματά των δια την προς αυτούς αδικίαν της Ελληνικής πολιτείας, της Ελληνικής πολιτικής, πνευματικής και στρατιωτικής ηγεσίας και κάθε άλλης εν Ελλάδι αρμοδίας αρχής και εξουσίας προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή των διά την ελευθερίαν της πατρίδος μας και όλου του κόσμου.
Με τα συναισθήματα αυτά τότε ενεθυμήθην το ολοκαύτωμα του 5/42 Σ.Ε. του Απριλίου 1944 στο ΚΛΗΜΑ ΔΩΡΙΔΟΣ, το οποίον και μετέβαλεν τον ρούν της εθνικής μας Ιστορίας, και της παγκοσμίου τοιαύτης διότι:

α) Εις το εσωτερικόν της χώρας μας οι ανηλεής σφαγή των 300 παληκαριών του Συν/χου Ψαρρού, όσον οδυνηρά, ανήθική και αποτρόπαιος υπήρξε, τόσο πιό πολύ επέρασε στας ψυχάς και τις σκέψεις των πανελλήνων, οι οποίοι κατανοήσαντες τους σκοπούς υπάρξεως ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, εξοπλίσθησαν με θάρρος αρετή και ανδρεία για να τους πολεμήσουν και να τους αφανίσουν.

β) Εις το εξωτερικόν η άμεσος μετάδοσης από το BBC της Αγγλίας του γεγονότος αυτού, το οποίον μάλιστα είχε χαρακτηρισθεί από το αγγλικόν κοινοβούλιον παμψηφεί, ως το 1ον επεισόδιον του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, συνετέλεσεν ώστε να ορθωθεί εγκαίρως τοίχος αντιστάσεως των λαών κατά του κομμουνισμού και να σωθεί η ανθρωπότητα από αυτόν, και δυστυχώς οι ξένοι γρήγορα το ξέχασαν μετά την ευρείαν εκμετάλλευση του δια τη καλυτέραν εξυπηρέτηση των συμφερόντων των, εις βάρος των Ελλήνων.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

Ευθύς ως εδέχθησαν τας φονικάς σφαίρας ή τας δολοφονικάς μαχαίρας των, ακολούθησεν η τυμβωρυχία απογυμνωθέντες όχι μόνο από των τιμαλφών πού έφεραν αλλά και ακόμα ειδών υποδύσεως και ενδύσεώς των. Ηκολούθησεν η προς νεκρούς ασέβεια, διότι έμειναν επί τριήμερον άταφοι και μόνο διά λόγους υγειονομικούς ετάφησαν εις τάφον ή ανοίγματα του εδάφους από τα όμβρια ύδατα, επειδή το έδαφος ήταν σκληρόν και πετρώδες.

Πριν ακόμα γίνει η ταφή τους, εδέχθησαν την προς νεκρούς ασέβειαν από αλλαλάζοντα λαϊκά όργανα (εξ αποστάσεως ολίγων μόνον εκατοντάδων μέτρων) που συνόδευαν λικνιζόμενα γύναια της οργανώσεως του ΚΚΕ <<η ΓΩΝΙΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ>> και πού έδωσαν θεατρικήν παράσταση προς εξύψωσιν του ηθικού των εκεί Ελασιτών. Ηκολούθησεν αφροντισιά των τάφων δι'αρκετά έτη, λογω της απουσίας μας προς θεραπείαν των προσθέτων βασάνων που βρήκαν την χώρα μας τότε και έτσι η παρατεταμένη διάβρωση του εδάφους από τα όμβρια ύδατα είχαν ως αποτέλεσμα την αποκάλυψιν σκελετών, οπότε "μεροκαματιάρηδες" χωρικοί της περιοχής συνέλεξαν τα ηρωϊκά οστά και τα έθαψαν όπως αρμόζει εις ήρωες, οπότε και άρχισαν εκ νέου αι ανευλάβειαι προς αυτά ήτοι :
 Άρχισε εκδηλουμένη η προς νεκρούς ιεροσυλία από τους υποψηφίους δι'εκλογήν βουλευτάς διαφόρων κομμάτων, οι οποίοι ήθελαν να προσελκύσουν ψηφοφόρους, εκμεταλλευόμενοι τα έντονα αισθήματα από την σφαγήν των συνανθρώπων της περιοχής και άρχιζαν τον προεκλογικόν των αγώναν τελούντες μνημόσυνον στον τάφο των νεκρών, αν και το 5/42 Σ.Ε. ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ και ουδέποτε κατά την 9μηνο υπηρεσίαν μου εις αυτό δεν συνήντησα πολιτικό πρόσωπο ή άκουσα πολιτικόν λόγον.

Το φαιδρό των εκδηλώσεων αυτών ήτο η πεζή και η επί ημιόνων μετάβασίς των στο χωριό ΚΛΗΜΑ απρόσιτιν τότε εις τροχόν. Από την κώμη ΕΥΠΑΛΙΟ, όπου υποχρεωτικά διέμεναν. Κατά τον χρόνο της διακυβερνήσεως της χώρας μας από την στρατιωτικήν κυβέρνησιν επραγματοποιήθησαν μερικά από τα οφειλόμενα στους μεγάλους νεκρούς μας ήτοι :

α) Κατεσκευάσθη ασφαλτοστρωμένη οδός συνδέσασα τον τόπο της μεγάλης θυσίας με το οδικόν δίκτυον της χώρας μήκους (4) χιλιομέτρων περίπου και έτσι έγινε προσιτή η επικοινωνία καθ' όλην την διάρκειαν του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΔΙΑΛΥΣΙΣ ΤΟΥ 5/42 ΣΦΑΓΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΨΑΡΡΟΥ

1.     ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ (29/2/44) Ό μεταξύ ΕΔΕΣ καί ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κηρυχθείς τόν Όκτώμβριον 1943 εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται μέ ε...