Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

ΜΑΧΗ ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ (15-9-43)




Το Αρχηγείο Παπαβασιλείου με τον λόχο Κοκκόρη, δια ΝΑ ασφαλίσει το Σύν/μα από την κατεύθυνσιν Άμφίσσης, κατέλαβε την περιοχή Αναθέματος.


Το απόγευμα της 15ης Σ/βρίου έκινήθη εξ Άμφίσσης φάλαγξ εκ 10 και πλέον φορτηγών αυτοκινήτων πλήρων Γερμανικού Στρατού, εξοπλισμένου δια βαρέως οπλισμού, με αποστολή όπως ενισχύσει την φρουρά Λιδορικίου. Εις την θέσιν Ανάθεμα έλαβε χώρα αιφνιδιαστική και πεισματώδης συμπλοκή του Αρχηγείου τούτου και της Γερμανικής φάλαγγος, ή όποία, αφού δεν ήδυνήθη νά εκπληρώσει την αποστολή της, επέστρεψαν πανικόβλητη μετά μεγάλων απωλειών εις Άμφισσα. Κατά την μάχη ταύτη διεκρίθησαν δια τον ήρωϊσμόν των οι άξ/κοί Κοκκόρης Άθανάσιος, Κοκκόρης Σωτήριος κ.α.
Κατ' αυτήν ο εχθρός είχε 2 νεκρούς και 1Ο τραυματίες, δύο δε αυτοκίνητα τούτου επυρπολήθησαν υπό των ανταρτών.

Εκ μέρους του Αρχηγείου ετραυματίσθησαν οι άξ/κοί Άσημακίδης Θ., Κουβέλης Άναστ. και ο αντάρτης Μαντζαβας, επιδείξαντες ψυχραιμία και τόλμη. Μετά την επιχείρησιν αυτήν το Αρχηγείο Παπαβασιλείου απεσύρθη εις θέσιν Ελμάτικα (Στρουγγα Ποντίκα), όπου συνηντήθη με το Αρχηγείο Καϊμάρα και την Διμοιρία πολυβόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΔΙΑΛΥΣΙΣ ΤΟΥ 5/42 ΣΦΑΓΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΨΑΡΡΟΥ

1.     ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ (29/2/44) Ό μεταξύ ΕΔΕΣ καί ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κηρυχθείς τόν Όκτώμβριον 1943 εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται μέ ε...