Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

ΜΑΧΗ ΔΟΒΡΟΥΒΙΤΣΑΣ ΔΩΡΙΔΟΣ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1942


Οι Ιταλοί αντιλαμβανόμενοι ότι οι Αξκοι της περιοχής ήταν εξαιρετικώς επικινδυνοι για τα στρατεύματα κατοχής ,προέβησαν σε νεες συλλήψεις. Συνελήφθησαν και οδηγήθησαν ως ομηροι στην Ιταλία πολλοί Αξκοι της περιοχής μεταξυ των οποίων Αντ/ρχης Μιχαλόπουλος Θεμ. ,Υπ/γος Ράπτης Γ.,Κακανάς Γ., Γιαννέτσος Ανδ., έφεδρος ιατρός Αθανασιάδης Ε., και άλλοι.

Η ομάδα Βαρβάτου-Καϊμάρα- Πασσαλή, κατέλαβε κατόπιν οδηγιών του Υπ/γου Καϊμάρα επίκαιρες θέσεις στην τοποθεσία Ανάθεμα της Δωρίδος, με σκοπό να απελευθερώση αυτούς (κατά πληροφορίες εξ Ιτέας επρόκειτο να μεταφερθούν αυτοί στην Ναύπακτο), πλην όμως η αποστολή αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς οι ανωτέρω όμηροι μεταφέρθησαν στην Πάτρα δια θαλάσσης.
 
Κατά το διάπλουν του στενού του Οτράντο, το Ιταλικό ατμόπλοιο, εβυθίσθη υπό Αγγλικου υποβρυχίου, πνιγέντων πολλών Αξκων, μεταξύ των οποίων ο ήρωας της Πίνδου Συντ/ρχης Δαβάκης, ο υπέροχος πατριώτης Ερωτόκριτος Αθανασιάδης εκ Χρισσού Παρνασσίδος, και άλλοι
Την 18η Δεκεμβρίου 1942 η ανωτέρω ομάδα επετέθη στην θέση Δοβρουβίτσα Δωρίδος (επί της δημοσίας οδού Ερατεινής - Λιδωρικίου) εναντίον Ιταλικού αυτοκινήτου, το οποίο επέστρεφε εις Λιδωρίκι, αφού προηγουμένως οι επιβαινοντες Ιταλοί λεηλάτησαν και πυρπόλυσαν οικίες και συνέλαβον ομήρους εκ των χωρίων Βιτρινίτσας, Ερατεινής και Κίσσελης. κατά την συμπλοκή εφονεύθησαν 11 Ιταλοί, συνελήφθησαν 11 αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων και 2 Αξκοι. Διεσώθησαν δε μόνο 2 , οι οποίοι κατέφυγαν εντρομοι στη Ιτέα, όπου ανήγγειλαν τα συμβάντα στις Ιταλικές αρχές.
 
Εκ της ομάδος εφονεύθη ο συνδεσμος Δημ. Μπαρτζώτας εκ Βουνιχώρας, ο οποίος εθελουσίως προσεφέρθη να μετάσχη στην επιθετική αυτή ενέργεια ,η οποία υπήρξε η πρώτη οργανωμένη επίθεση ανταρτων του μετέπειτα 5/42 Συντ. Ευζώνων, εναντίων των κατακτητών.
 
Ο ανωτέρω φονευθείς αντάρτης υπήρξε το πρώτο θύμα του εθνικού μας αγώνος. Οι Ιταλοί εν συνεχεία εις αντίποινα πυρπόλυσαν τα εγγύς χωρία Αμυγδαλιά και Βιτρινίτσα και εξετέλεσαν αρκετούς οπαδούς της οργανώσεως.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΔΙΑΛΥΣΙΣ ΤΟΥ 5/42 ΣΦΑΓΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΨΑΡΡΟΥ

1.     ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ (29/2/44) Ό μεταξύ ΕΔΕΣ καί ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κηρυχθείς τόν Όκτώμβριον 1943 εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται μέ ε...